Sevgili anne ve babalar, değerli öğretmenler,
Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oynar. Yetişkinler günlük yaşamdaki ihtiyaç, düşünce, duygu,davranış, memnuniyet, mutluluk, kaygı, stres, karar ve tercihlerini sözle ifade ederler. Çocuklar ise bunları ancak oyun yoluyla ifade edebilirler.
Oyuncak çocukların kelimeleri, oynadıkları oyun ise düşünce, duygu ve tercihleridir. Oyunda çocuk günlük yaşamını deneyimler ve gerçek hayatın provasını yapar. Çocuk dünyasında yer alan algı,sorun,rekabet, kıskançlık duygu ve düşüncelerini kurduğu metaforik oyunda tekrar tekrar deneyimleyip karşılaştığı sorunlara yeni cevaplar ve yeni çözüm yolları bulur.
Oyun terapisinden normal gelişim sürecinde ki sağlıklı çocuklar ile işgal,ihmal,taciz ve şiddete maruz kalmış çocuklar ve öfke,parmak emme ,altını ıslatma,okul korkusu, konuşamama(mutizm),inatçılık, takıntı,saldırganlık,anneden ayrılma,kendine güven,öz saygı problemi yaşayan,okulda, evde,odada yanlız kalma korkusu yaşayan,yetişkin ve yaşıtlarıyla iletişim zorluğu çeken 3-12 yaş çocuklar yaralayabilir.
Oyun terapisinde her oyuncağın bir metaforik anlamı olup oyun terapisti bu anlamlı oyunu çocuğun isteği ve talebi doğrultusunda çocukla birlikte oynar ve çocuğun duygularını zihinsel ve bedensel yolla boşaltımını sağlar. Bu boşalım çocukta rahatlama, huzur, kendine güven ve sorumluluk duygusu geliştirir. Çocuğun insana ait temel Psiko-sosyal ihtiyaçlarını karşılayamadığı varsayımı ile hareket eden terapist sahici,samimi, kabul edici, destekleyici ve empatik duruşu ile çocuğun daha işbirlikçi,sorunlara ve engellemelere karşı daha donanımlı,Psiko-sosyal açıdan daha güçlü ve bulduğu yeni çözüm yolları ile daha uyumlu, mutlu hale gelmesini sağlar.
Sevgili anne – babalar ve öğretmenler,
Çocuğunuz bu deneyimi yaşarken Sizlerde çocuğunuzun duygusal ve ruhsal dünyasına girmiş onu daha yakından tanımış olacaksınız. Çocuğunuzun içinde bulunduğu gelişimsel döneminden kaynaklanan sorunları daha yakından görecek,aile içi birlikteliği ve kaynaşmayı bu vesile ile yeniden yapılandırıp güçlendirirken çocuk yetiştirme ve eğitimi konusundaki mevcut bilgi ve deneyimlerinizi arttırmış yada pekiştirmiş olacaksınız. Biliyorum ki çocuklarınız için aldığınız yada alamadığımız pahalı pc, tablet, telefon ve elektronik oyuncakların çocuğunuzun gelişimine ne kadar katkı sağladığı kafanızda hep soru işareti.
Benim sizlere önerim çocuğunuz ve öğrencilerinizi bu sihirli gelişimsel deneyimden mahrum etmeyin.
2 -12 Yaş Çocuklara Uygulanan Deneyimsel Oyun Terapisi
- Cinsel ve Fiziksel Şiddete yada Tacize Uğramış Çocuklar
- Bağlanma ve ayrışma Sorunu yaşayan Çocuklar
- Öfkeli ve Saldırgan Çocuklar
- Takıntılı Çocuklar
- Gece Korkusu olan Çocuklar
- Hayvan Fobisi Olan Çocuklar
- Sosyal Uyumsuzluk gösteren Çocuklar
- İletişim Bozukluğu Yaşayan Çocuklar
- Kendine Güvensiz ve Sorumluluk Duygusu Gelişmemiş Çocuklar
- Dikkat Dağınıklığı Olan Çocuklar
- Altını Islatma Problemleri
- İçe Dönük-Mutizm